Electricity Market Integration Forum Brussels

18 Aprila, 2024 - In Novosti

Energetski forum o integraciji tržišta – Brisel

Predstavnici DOO ’’COTEE’’ prisustvovali su prvom Energetskom forumu o integraciji tržišta koji je održan u Evropskom parlamentu u Briselu  17.04.2024. godine u  organizaciji Adex grupe, Europex-a, NEMO komiteta, Energetske zajednice, EPP grupe i Renew Europe. Forum je bio posvećen unapređenju integracije ugovornih strana Energetske zajednice u jedinstveno tržište električne energije. Tokom prezentacija predstavnici zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine, predstavili su do sada postignute rezultate kao  strateške ciljeve integracije tržišta u jedinstveno tržište.

Na ovom forumu su istaknute prednosti proširenja tržišta električne energije na ugovorne strane Energetske zajednice, uključujući i Crnu Goru, a to su  prije svega stabilno i sigurno snabdijevanje električnom energijom,  smanjenje cijena električne energije zbog jačanja konkurencije na tržištu, bolje poslovno okruženje za privredne subjekte kroz sprječavanje dominantnog položaja velikih učesnika na tržištu, a samim tim poboljšanje ukupnog blagostanja. Cilj foruma je bio razmjena iskustava, ideja i promocija zemalja koju su započele proceduru za Market Coupling, kao i davanje jasnih smjernica za dalje korake od strane prisutnih eksperata iz oblasti tržišta električne energije.

Forumu su pored predstavnika institucija EU, Sekretarijata Energetske zajednice, Europex-a, NEMO Komiteta, ADEX-a, EPP grupe, Renew Europe, zemalja Zapadnog Balkana, prisustvovali i predstavnici Crne Gore – Ministarstva energetike i rudarstva, Berze električne energije i COTEE-a. U delegaciji DOO ’’COTEE’’ bili su Mersudin Gredić, izvršni direktor i Jelena Marković, šefica Službe za tržište električne energije.

COTEE – Crnogorski operator tržišta električne energije d.o.o
Telefon: +382 20 223 703; Fax: +382 20 223 702.

Adresa: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 130, 81000
Podgorica, Crna Gora;

E-mail: office@cotee.me
©Copyright 2021. COTEE Opšti uslovi korišćenja